lauantai 3. lokakuuta 2015

Tanssillisen voimistelun leirillä Vihdissä

Perinne on syntynyt: syyskuun vikana viikonloppuna tanssillisen voimistelun leiri jossain puolella Suomea! Muistakaa kalenteroida, ja vaikka kyse ei olekaan liittojohtoisista leireistä, toivon tämän huomioonottamista Voimisteluliiton tapahtumien suunnittelussa, ettei päällekkäisyyksiä saman kohderyhmän osalta tulisi. Jatkumon voi kai jo luvata, sillä kolmas kerta osoitti, että tilausta virtaavien jumppaystävien kohtaamiselle on! Aikuisetkin haluavat leireillä ja monille ohjaajille/valmentajille tämänkaltainen on ainutlaatuinen mahdollisuus kerätä ideoita asiansa osaavilta kouluttajilta yhdellä kertaa saman viikonlopun aikana (tietysti ennen kaikkea nauttia välillä itse voimistelusta, kun joku muu ohjaa ;)). Ensimmäisen leirin järkkäsivät pari vuotta sitten Vantaan Voimisteluseura, viime vuonna vetovastuun ottivat Järvenpään Voimistelijat ja nyt oltiin Vihti-Gymin hoivissa. Iso kiitos järjestäjille vieraanvaraisuudesta, ystävällisyydestä sekä hauskasta ja antoisasta ohjelmasisällöstä!  

Peräti 90 osallistujaa, kaikki halukkaat eivät mahtuneet leirille

Lauantaiaamun odotukset olivat korkeat, sillä Minna Tervamäen piti opettaa metodejaan heti kärkeen. Valitettavasti suunnitelmat muuttuivat äkillisesti pyöräonnettomuuden vuoksi ja Minna Tervamäki joutui perumaan tulonsa. Onneksi Minna toipuu onnettomuudestaan. Ei ole järjestäjänä helppoa paikata tilannetta, mutta nostan hattua Vihti-Gymin Impulssi-joukkueen Satu Rautialalle rohkeudesta heittäytyä korvaamaan sisältöaukkoa. Kroppa lähti liikkeelle lempeästi ja virtaillen Sadun mukana eikä kukaan enää muistanut pientä harmitusta, jonka aamuinen peruuntuminen hetkellisesti aiheutti. Todella hauska osio oli vartalosarjan muokkaaminen pienryhmissä eri tyylisiin musiikkeihin. Kirvoitti hyvät naurut ja yhteishenki alkoi lämmetä.

Lämmin, iloinen, taitava Satu
Back to basic. Hannele Ahlqvist jos kuka sen osaa, onkia ytimen, rakentaa taidon palikoita ja opettaa ihailtavalla pedagogisella otteella lajin/tyylisuuntauksen peruselementtejä mielekkäästi. Jälleen kerran (kuten aina Hannelen opissa) huomasin vartalonkäytön haasteellisuuden. Olisi niin helppo oikoa, mutta virtaavan ketjun löytäminen ytimestä ulospäin ja vastaavasti kohti ydintä on yllättävän vaikeaa...kun siihen lopulta (aina ajoittain) yltää, voi liikkeen todella tuntea solutasolla asti. Perusasioita pystyrentous, koonto, vauhtiheitto, vartalon aaltoliike... ihania musiikkeja, mieltä sykähdyttäviä sarjoja, karismaattinen ohjaus...

Ikinuori The Guru Hannele Ahlqvist
Päivän päätti Laura Hurmeen ilmaisutunti. Improvisaatiota, heittäytymistä, hengennostatusta, sielun väreiden ja tunnelmien tutkimista liikkeen avulla. Huhuh, meinasi jossakin välissä mennä liiankin syvälliseksi ja kipeäksi, kun tunteita käytiin läpi. Toisaalta mitäpä sillä on väliä, vapauttavaa. Ilmaisutunteja, improvisaatiota ei kannata unohtaa leiriohjelmista. Monilla joukkueilla ei tunnu olevan aikaa, valmentajilta puuttuu ehkä osaamista (tai ehkä kyse on ennemminkin siitä, ettei itseensä pysähtymisen ja oman liikkeen tutkimisen merkitystä tarpeeksi ymmärretä). Kuinka paljon koskettavimmiksi koreografioiden tarinat tulevat katsojalle, kun esiintyjän tulkinta on itsestä, sisältä lähtevää, aitoa ja inhimillistä. Se vaatii tämänkaltaisten harjoitteiden toistamista ja ajan antamista.

Laura Hurme kannusti tutkimaan tunnelmia
Päivän päätteeksi meitä kokoontui vielä joukkio yhteiseen foorumiin. Tanssillisen voimistelun kehittämisryhmä Maiju Korpelaisen johdolla veti keskustelua ja ideointia. Asialistalla oli mm. Showtapahtuman muutostyö, tanssillisen voimistelun omat kisat, taitomerkkijärjestelmän käyttöönotto ja koulutustoiveet. Vapaamuotoista pulppuavaa puheensorinaa, asiat etenevät ja tällekin foorumille on tarpeensa leirin yhteydessä :)

Foorumilla edustettuna Vihti-Gym, Vantaan Voimisteluseura, Olarin Voimistelijat, RiikkaSet, Iisalmen Naisvoimistelijat, Käpylän Voimistelijat, Tampereen Voimistelijat, Helsingin Naisvoimistelijat ja Oulun Voimisteluseura
Kehun ja kiitän vielä Vihti-Gymin Impulssin vieraanvaraisuutta. Kesällä Gymnaestradan yhteydessä näin heitä backstagella ja heitin, että tulen leirille, jos saan majapaikan. Sain lupauksen ja kun muistuttelin asiasta syksyllä heti tuli tarkempi kutsu! Teen tätä muuten sumeilematta eri voimisteluystävilleni, kutsun itseni yökylään heille, koska minusta se vain on niin paljon mukavampaa raatailla yömyöhään samanhenkisten kanssa kuin olla hotellissa :D Tällä kertaa "majoitusvastaavani" oli ihana Anna Rantanen. Anna kutsui myös muita oululaisia ja impulssilaisia saunaan. Ihanaa. Enemmän tätä, kannustan kaikkia hankkimaan rohkeasti jumppaystäviä ympäri maan ja ennakkoluulottomasti myös majoittamaan kyläilijöitä. Niin mukavaa, saa elinikäisiä ystäviä!

Anna & Sanna
Sunnuntaipäivän avasi hurmaava Vihti-Gymin Impulssin Onerva Manninen. Omppu lämmitti meitä eri vuosikymmenten liikkein ja musiikein. Superhauskaa ja hikistä!

Hassu, heittäytyvä Onerva-ope
Tanssillisen voimistelun tuomarit kokoontuivat seminaariinsa ja muut jatkoivat leiriohjelmalla. Valitsin itse tällä kertaa leirin, koska halusin kerätä mahdollisimman paljon ideoita plakkariin ja nauttia tekemisestä. Kurkkasin jossakin välissä tuomarityöskentelyn puolelle ja sielläpä hekin virtailivat käytännön tunnillaan, joten hienoa, että tekniikan saloihin pureuduttiin Hannele Ahlqvistin ja Marja Kallioniemen johdolla oman kehon käytön kautta. Tärkeää tuomarina kehittymisen kannalta!

Nautinto jatkui Marita "Manta" Haapasalon tekniikkatunnilla. Manta on idearikas, esteettisen voimistelun kikkailumestari. Mistähän ihmeestä se näitä kaikkia juttuja luo? Aina löytyy uusi koukero kokeiltavaksi ja virtaava versio veisteltäväksi. Ihanaa. Jotain niin tuttua ja vierasta samaan aikaan, solmuun meni jalat...  

Korutaiteilija-Manta
Sitten keskityttiin jalkatekniikkaan Laura Nihdin johdolla. Legendaarista Ahlqvistien klaania...Tässäpä nainen, joka ihan oikeasti osaa lentää! Upea, taitava kouluttaja, herättää ihastusta ja kunnioitusta :) on tunnettu tosiasia, että jalkatekniikka ei ole tanssillisen voimistelun harrastajilla yleisesti ottaen kovin vahvalla perustalla, joten Lauran opeista riittäisi painavaa asiaa ja ideoita vaikka erilliseksi koulutukseksi meille kaikille. Kivoja sarjoja lattialla eri asennoissa, seisten, tasapainoillen, liikkuen ja hyppien seinästä seinään...

Lentävä-Laura
Leirin päätti aurinkoisen lempeä Vihti-Gymin Impulssin Marjaana Wikman. Kehoa ja mieltä huoltavaa, rauhoittavaa ja rentouttavaa liikettä. Ah tuli tarpeeseen.

Kauniita, lempeitä linjoja Marjaana-soturin johdolla
Leirin anti kantaa pitkälle. Olette lämpimästi tervetulleita ensi vuonna Oulun Voimisteluseuran järjestämälle leirille meille Ouluun! Niin, kyllähän se minäkin teen sitten vastavuoroisesti mielelläni ja majoitan etelän siskoja, neljä olen luvannut siskonpetiin, taitaa tosin kaikki petipaikat mun luona jo olevan varattuja, mutta kyselkää ihmeessä muilta voikkaystäviltä Oulusta :D Nähdään ja kuullaan, tsemppiä uuteen kauteen!  

2 kommenttia:

  1. Voi ei, kyllä harmittaa etten ollut mukana. Kuulostaa ihanalta viikonlopulta!

    VastaaPoista